Na de vakantie het ritme weer oppakken: sleur of pure magie?
Voor veel mensen is het best ‘een dingetje’ om de zomervakantie achter zich te laten. Voor mij in elk geval wel. De wereld verwacht ineens weer wat van me. Of beeld ik me dat maar in? Om me heen is iedereen in ieder geval weer lekker bezig, dus ik wil niet achterblijven! Het is daarbij belangrijk om mijn eigen ritme in de gaten te houden. Wat wil ik nu? Welke patronen wil ik niet meer? Waar houd ik me nog aan vast? Hoe gaat het weer stromen? Dit blog artikel gaat over je eigen ritme vinden en dat samen brengen met anderen. En hoe je dat ook op een speelse manier kunt benaderen. Want het is ook belangrijk om er lol in te houden!
Het tempo weer omhoog
Een veelgehoorde kreet: ‘In de vakantie heb ik heerlijk rustig aan gedaan, zonder haast en zonder verplichtingen. Nu moet er weer van alles.‘ Het tempo gaat overal weer omhoog en vraagt van mij om me daaraan aan te passen.
Dan heb ik de keuze. Ga ik er gelijk helemaal in, of zie ik het een eerst even aan. Soms merk ik, na zo’n periode van rust, dat ik bepaalde dingen anders wil. Vaak is er na de zomervakantie iets veranderd bij mij, of in mijn omgeving. Of ik merk ineens dat alles veel moeizamer gaat. Is het werk soms teveel?
Luisteren en spelen
Zo is het soms ook met een muziekstuk. Stel, ik ben op een jamsessie en de muzikanten zijn begonnen. Ondanks dat ik al heel wat jaartjes heb geoefend, weet ik even echt niet wat ik moet doen. Ik vind mijn draai niet in het geheel.
Uiteraard wil ik niet voor gek staan met die trommel, ik moet toch initiatief nemen. Daarom ga ik maar lukraak wat op het vel slaan. Wat harder. Even iedereen laten horen: hier ben ik! Of kan ik het beter rustig een beetje laten kabbelen? Plotseling een accent laten vallen? Wat ik ook probeer, er reageert niemand. Luisteren jullie wel? Ik speel toch?!
De groove
Ergens weet ik, dat ik hier de boot mis. De essentie, wat mensen bij muziek voelen voordat ze luisteren, is de groove. Aldus Victor Wooten in ‘The Music Lesson’. Zijn zoektocht bracht hem tot een aantal elementen waar muziek uit is opgebouwd. Hij start altijd met het element ‘groove’.
Als ikzelf begin te spelen zonder de groove waar te nemen, klinkt het zoekend, en komen de noten niet bij de luisteraar aan. Het ‘voelt’ niet goed.
Als ik wel ‘op de groove’ zit, hoef ik maar mijn ogen dicht te doen en elke noot die ik speel of zing valt op de juiste plek. Tijdens een jamsessie neemt de muziek me mee. De ene noot volgt de andere automatisch op. Ik kom in een stroom en vind de juiste noten terwijl ik ‘groove’!
Het woord komt uit het Engels en betekent groef. Zoals de groef in de plaat, waar de naald precies in valt .
Luister naar je eigen hartritme
Nu we weten wat groove is, kunnen we dit toepassen op ons dagelijks leven. Een belangrijke les van Victor Wooten is daarbij: verlies nooit de groove ter wille van het vinden van een noot.
Het ‘intunen’ op die groove is vergelijkbaar met het luisteren naar je eigen ritme. De groove is in het hier en nu, de essentie ervan is het luisteren naar je eigen hart.

Breng het ritme samen
Het beste kunnen we het vertalen naar een samenspeel-situatie. Ritme is puur de herhaling, de orde, een volgorde. Dat is op zich nog geen muziek. Een groove zet aan tot dansen en beweging. En het geeft energie!
De energie ontstaat wanneer we samen in het ritme komen. Dat is een fantastisch gevoel! Het is pure magie die ontstaat. Zelfs als de muziek stopt, voel je deze nog. Dan is de groove echt in de cirkel gekomen.
Als je de groove te pakken hebt, balanceer je op een dun lijntje. De kunst is om erop te blijven.
Leslie Lopez, bassist van New Cool Collective
In deze situatie ervaar je hoe het is om af te stemmen op je eigen ritme en tegelijk ook op dat van de mensen om je heen. Iedereen levert een bijdrage aan de groove.
Het samen spelen geeft energie en dat is wat we nodig hebben!
Wil je zelf ook eens ervaren hoe het is om met een groep mensen in de groove te komen? Dan kun je via Drums & Barrels een percussieworkshop organiseren. Heb je hier vragen over? Neem dan gerust contact met ons op. Wie weet tot gauw!